Mleko kozie – sposób na alergika

W przypadku, gdy mamy do czynienia z alergią na białko mleka krowiego bez obaw możemy skorzystać z mleka pozyskiwanego od kozy, a także od owcy. Niestety owcze mleko nie charakteryzuje się dobrymi walorami spożywczymi, bowiem posiada mało przyjemny zapach, a zatem niechętnie po niego sięgamy.

Jednak w przypadku mleka koziego sytuacja wygląda korzystniej, bowiem charakteryzuje go lekko słony smak oraz delikatne żółte zabarwienie, które odpowiada wielu osobom. Dlatego też mleko tego typu zyskuje coraz więcej zwolenników. Również z tego względu, że posiada znacznie więcej wapnia, fosforu oraz witaminy A, jednak długotrwałe jego spożywanie nie pokrywa dziennego zapotrzebowania na witaminę B, co może skutkować anemią.

Niemniej jednak mleko kozie jest o wiele lepiej trawione niż krowie, a także przyczynia się do rozwoju swoistych przeciwciał, zapewniając ochronę organizmu przed infekcjami oraz chorobami. Dlatego też zaleca się spożywanie również mleka koziego jako uzupełnienie zalecanej dawki mlecznych produktów.

http://aptekarska.pl http://www.horyzontybezgranic.pl/inne/skutery-inwalidzkie.html www.kznh.org