Nasycone kwasy tłuszczowe w naszej diecie

Tłuszcze nasycone choć nie należą do dobrej grupy tłuszczów określanych jako zdrowe, to mimo wszystko trudno by było bez nich współcześnie funkcjonować. Wprowadzanie do naszego organizmu tłuszczów nasyconych odbywa się poprzez spożywanie tłustych kawałków mięsa, ulubionej często dobrze wypieczonej skórki drobiu, pełnotłustych przetworów mlecznych, a także szeroko pojętych smakołyków, czyli cały nasz codzienny jadłospis.

Według dietetyków oraz specjalistów od dobrego żywienia, produkty tego typu nie powinny przekraczać 10% energii pożywienia, jak widać jest zupełnie inaczej. Wobec tego musimy skupić naszą uwagę może nie na zupełnej ich eliminacji, ale postarania się o ograniczenie, a także zastępowanie bardziej wartościowszymi produktami spożywczymi.

Idealnym rozwiązaniem jest jak najczęściej spożywanie chudego mięsa, najlepiej bez skóry, obecnie pogoda sprzyja na przygotowywanie potraw na grillu. Poza tym wprowadzanie produktów o niższej zawartości tłuszczu oraz olejów roślinnych okazuje się być idealne dla naszego zdrowia.

układ odpornościowy