Komponując naszą dietę powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na wyeliminowanie utwardzonych tłuszczy roślinnych, określanych mianem tłuszcze trans. Oleje roślinne, bo o nich mowa są szczególnie niebezpieczne ze względu na ich proces utwardzenia, który jest niezbędny do wydłużenia ich przydatności do spożycia. Bowiem prowadzi on do zmiany właściwości tłuszczy roślinnych, które wiążą się ze wzrostem trójglicerydów, ale także złego cholesterolu, przy jednoczesnym spadku jego dobrej postaci.

Obecność tłuszczy trans jest znaczna w wielu produktach w margarynie, batonikach, fast-foodach, chipsach, zupkach czy sosach w proszku, czyli w większości produktów, które tak bardzo lubimy. Wiemy, że nam szkodzą, ale w większości przypadków, ulegamy pokusie kierując się twierdzeniem, że przecież nie przytyjemy. Niestety, jak wynika z zawartości tłuszczy trans nie o samo przytycie chodzi, tylko w dużej mierze o zwiększanie ryzyka wystąpienia wielu niebezpiecznych dla naszego życia chorób.

http://thea.pl/produkty/suplementy-diety/nutrof-total www.bg-consulting.pl www.krls.org.pl