Oliwa z oliwek, olej lniany, czy ryżowy

Współcześnie na naszych sklepowych półkach znajduje się wiele olejów roślinnych, jednak większość z nas od lat wiernie pozostaje przy oleju słonecznikowym, stosując go do wszystkich potraw. Jednak w ostatnich latach coraz częściej zauważa się dostrzeganie pozytywnych walorów oliwy z oliwek oraz innych dostępnych produktów olejowych.

Wynika to ze wspomnianego wcześniej ograniczenia w naszej diecie tłuszczy trans ze względów zdrowotnych. Zatem warto jeszcze podkreślić, że nie tylko samo polanie sałaty oliwą z oliwek jest korzystniejsze.

Jak się okazuje niebezpieczne tłuszcze trans powstają również podczas smażenia przy użyciu olejów o niskiej temperaturze dymienia, do których należy nasz ulubiony słonecznikowy, kukurydziany, czy lniany. Wobec tego dla uniknięcia wytrącania się złych tłuszczy warto używać olejów kokosowych lub ryżowych. Dzięki właściwościom oliwy z oliwek, na której smażenie jest o wiele krótsze, a zatem nie ma problemu z tłuszczami trans zaleca się, także stosowanie właśnie tego produktu w naszej kuchni.

www.medgen.pl/oferta/nipt