Bardzo dużą grupę produktów stanowiących przetwory mleczne są sery, na które składają się sery żółte, twarogowe, czyli białe, ale także topione oraz pleśniowe. Jednak proces ich wytwarzania jest właściwie podobny, bowiem rozpoczyna się go poprzez wytrącanie białka oraz tłuszczu w postaci skrzepu, oczywiście z mleka, a następnie w zależności od rodzaju produktu, a także receptury wewnętrznej danej firmy poddaje się je dalszym procesom.

Niemniej jednak wśród wymienionych produktów najważniejszą i najlepszą pod względem właściwości odżywczych są sery białe, które cechują się stosunkowo niską kalorycznością. Natomiast pozostałe, a szczególnie sery żółte należą do produktów o znacznej zawartości tłuszczu oraz cholesterolu, zatem spożywanie ich mimo wysokiej ilości wapnia nie jest zalecane w nadmiarze. Przyjmuje się, że dwa plasterki sera to porcja maksymalnego dziennego spożycia. Oczywiście można skusić się na produkty o mniejszej zawartości tłuszczu, jednak jak wiadomo znacznie wpływa to na pogorszenie ich smaku.

http://stomatologiczne.net.pl/ www.drinksafe.pl www.nosniki.net