Śmietana szeroka oferta produktów mlecznych

Bardzo dobrym produktem mlecznym, który doskonale znamy i wykorzystujemy, jako dodatek do wielu przygotowywanych potraw jest śmietana. Jej powstawanie odbywa się poprzez proces ukwaszania śmietanki powstałej z mleka, która uprzednio zostaje poddana procesowi pasteryzacji. Jest to konieczne ze względu na wydłużenie terminu przydatności do spożycia. Pozwala to na zabicie drobnoustrojów zawartych w naturalnym produkcie, dlatego też istotne jest przechowywanie śmietany po otwarciu w lodówce.

Zawartość tłuszczu w śmietanie jest zdecydowanie większa niż w mleku, gdyż wynosi od 12-36%, gdzie jej największa ilość decyduje o większej gęstości produktu. Dzięki temu różne jej rodzaje pozwalają na przygotowanie sosów, sałatek, nadają się idealnie, jako dodatek do zup, a także wykorzystuje się ją do produkcji deserów.

Niestety wspomniana zawartość tłuszczu w przypadku częstego spożywania może mieć negatywne skutki, dlatego też doskonałą alternatywną jej stosowania jest używanie zamienników.

https://www.taknaturze.pl/pl/c/Dodatki-i-Akcesoria/160 www.zywiecsport.pl