Węglowodany – istotna laktoza

Oprócz wspomnianych składników, jak wapń oraz białko w produktach mlecznych nie brakuje, także niezbędnych węglowodanów, które odgrywają ważną rolę w naszej diecie.

Ich regularne uzupełnianie jest szczególnie istotne ze względu na zawartość laktozy, która jest najważniejszym węglowodanem mlecznym, stanowiącym naturalny składnik mleka.

Laktoza należąca do cukrów redukujących, oprócz wspomnianych właściwości przyspieszających wchłanianie wapnia, odgrywa wiele bardzo istotnych funkcji w naszym organizmie.

Jednak wiele osób uskarża się na dolegliwości pokarmowe związane ze spożywaniem mleka, co uwarunkowane jest nietolerancją tego węglowodanu. Niestety współcześnie jest to dość częsty problem, głównie osób starszych, a wynika to z osłabienia pracy enzymu laktazy, który jest niezbędny do prawidłowego rozkładu laktozy. Nie oznacza to jednak, ze muszą oni rezygnować z tych cennych produktów, wystarczy ograniczyć spożywanie mleka, a najlepiej skorzystać z jego przetworów, jak kefir lub jogurt.

http://optykpiekary16.pl/okulary-illesteva/ erak.com.pl