Witaminy – A, D, B, C

Przetwory mleczne to źródło cennych składników, a jak większość spożywczych produktów posiadają również ważne witaminy, których niedobry w organizmie nie należą do rzadkości. Zatem uzupełnianie ich właśnie w naturalnej postaci jest szczególnie istotne. Do najważniejszych i stanowiących największy procent w składzie mlecznych produktów należą witaminy A, D, B oraz C.

Ich właściwości to bardzo długa lista pozytywnego oddziaływania na wszystkie układy w organizmie człowieka. Biorą udział w zapobieganiu osłabieniu organizmu, regulują proces widzenia oraz wielu innych istotnych procesach.

Jednak w przypadku mleka największe uzupełnienie braków istotnych składników odżywczych obserwuje się dzięki zawartości witaminy D. Podobnie, jak wapń bierze ona udział w procesie wzrostu człowieka, ale także stanowi materiał budulcowy kości. Poza tym wiele badań wskazuje na to, że utrzymanie odpowiedniego poziomu tej witaminy w organizmie wpływa na przeciwdziałanie zaburzeniom krążenia, rozwojowi cukrzycy, czy także nowotworów.

http://pl.gsk.com/media/716887/infanrix-hexa-ws-1049-druki-pl-26_01_2017.pdf organizacjaimprez.biegnę.com.pl